Kya
Tusenårsstedet med rik historie
Kya, et tidligere fiskevær sørvest for Sula i Frøya kommune, er kjent for sin rike historie og sin plass som Frøyas tusenårssted. Øya, som i dag er i privat eie, består av to lave holmer som bare rager 6 meter over havet. Disse holmene, Kya i øst og Vesterålen i vest, er delt av et sund som opprinnelig fungerte som havn for båtene før moloen ble bygget.
I 1906 ble nordenden av keila stengt med en molo, og senere, i 1913, sto en ny molo til Ringskjæret ferdig, noe som skapte et tryggere havneområde for større båter. Gjennom årene har moloene blitt flere ganger reparert etter kraftige stormer, blant annet etter ekstremværet Berit i 2011, som gjorde stor skade på infrastrukturen.
Kya har også en dramatisk historie med branner. I 1978 brant mesteparten av rorbuene ned, og kun tre overlevde brannen. På 1900-tallet huset Kya rundt 20 rorbuer og to større losjihus, med plass til over 400 fiskere. Mange av rorbuene hadde morsomme navn som "Helvete," "Merraræva" og "Slaveriet," som ga været en særegen karakter.
Ettersom været er i privat eie, anbefaler vi at du kontakter en lokal passasjerbåt som kan avtale et besøk direkte med grunneier.